Joan Laporta visits FC Barcelona Foundation projects supporting regufees and displaced people in Colombia

Share

Joan Laporta with a group of children benefiting from the FC Barcelona Foundation project in Arauca (Colombia) / Foto Germán Parga

Accompanied by the Foundation’s managing director, the FC Barcelona president learns first-hand about the joint programmes with UNHCR and Save the Children in Arauca

FC Barcelona Foundation president, Joan Laporta, and Dr Marta Segú, the Foundation’s managing director, have visited the town of Arauca on the border with Venezuela. The institution has projects under way involving over 500 children and adolescents from Venezuelan refugees and displaced Colombians. These projects aim to use sport to create safe environments to aid the development and social integration process for these communities.

These projects managed by UNHCR, the United Nations Refugee Agency, a priority partner of the FC Barcelona Foundation, support refugee and migrant families and other families of internally displaced persons in Colombia. These projects will also use the SportNet methodology designed by the FC Barcelona Foundation, with Save the Children and with the support of Scotiabank, and will allow participating children to improve their emotional and physical well-being through sport.

Durant la visita, el president del FC Barcelona i de la Fundació ha pogut veure com es desenvolupava l'activitat SportNet amb els nens, les nenes i els educadors de les dues entitats i les formadores de la Fundació. Així mateix, ha pogut conversar amb les famílies de participants i representants d'ACNUR/UNHCR i Save the Children, que gestionen els projectes a la zona.

El projecte “Entorns protectors: garanties i oportunitats per a la vida de les nenes, nens i adolescents”, en col·laboració amb l'ACNUR/UNHCR, que es va iniciar l'any 2019 als municipis d'Arauquita, Saravena i Fortul, al departament d'Arauca i al municipi del Tarra i altres corregiments a Nord de Santander, es tracta d'un procés d'enfortiment comunitari i escolar amb enfocament de protecció per a la infància que promou la permanència escolar de nens, nenes i adolescents.

D'altra banda, “Esport com a mecanisme de canvi” és el projecte que es desenvolupa a tres localitats, Arauca, Buenaventura i Tumaco, de tres departaments diferents, de la mà de Save the Children i el suport de Scotiabank.

Context desafiador per a la infància

Colòmbia és el país que ha acollit el nombre més gran de persones veneçolanes que han sortit del seu país en els últims anys. Segons xifres oficials, prop de 2,5 milions de persones refugiades i migrants provinents de Veneçuela viuen avui a Colòmbia, el 24% de les quals són nenes, nens i adolescents; les zones frontereres i les grans urbs allotgen el major nombre de població. Així mateix, al departament fronterer d'Arauca, on ha estat aquests dies el president Laporta, també s'han establert famílies colombianes que durant anys han fugit del conflicte intern al país.

En aquesta zona fronterera hi fan presència grups armats il·legals i la seva població es veu afectada per les dinàmiques pròpies del conflicte armat, entre aquestes el desplaçament intern i altres riscos associats a aquest. Institucions i població enfronten també els desafiaments per a l'atenció i la protecció de les persones refugiades i migrants provinents de Veneçuela, en un context d'increment de la pobresa i crisi hivernal.

A Arauca, segons xifres oficials, més de 55 mil persones veneçolanes viuen al departament, i aquest any més de 10 mil persones han patit el desplaçament forçat.

Aliança FC Barcelona - ACNUR /UNHCR

Aquest viatge del president Joan Laporta s'emmarca en el compromís de les dues entitats per visibilitzar la problemàtica dels refugiats al món, un dels problemes més importants de l'actualitat ja que en aquest moment hi ha més de 100 milions de persones refugiades o desplaçades, xifra que s'ha incrementat especialment pel conflicte a Ucraïna.

En la trobada a Ginebra amb l'Alt Comissionat per als Refugiats, Filippo Grandi, el mes de juny passat, Laporta es va comprometre a ajudar-lo a visibilitzar aquesta greu situació que actualment viuen milions i milions de persones de tot el món. Un problema global en què cal buscar solucions.

Declaracions de Joan Laporta, president del FC Barcelona i la Fundació

“Quan diem que el Barça és més que un club també és per coses com aquestes que fa la Fundació del FC Barcelona, estar avui aquí amb aquestes persones, aquests nens i nenes i adolescents, persones refugiades i desplaçades que estan passant moments molt difícils a les seves vides. Nosaltres aportem la nostra petita part per ajudar a canviar aquesta situació, amb els projectes que fem amb l'ACNUR i amb Save the Children, però també intentant visibilitzar la seva situació.”

“Durant la meva trobada a Ginebra amb l'Alt Comissionat per als Refugiats, Filippo Grandi, em vaig comprometre com a president de la Fundació del FC Barcelona, a recolzar-ho en iniciatives com aquesta i en moltes altres en què estem treballant conjuntament, també, a Turquia, Malàisia i Uganda. Però és una problemàtica que viuen milions de persones a moltes parts del món”.

SHARE THIS NEWS