EN L’ESPORT, TOTS SOM IGUALS

Programes d’especialització en inclusió social i de gènere.

El programa FutbolNet (enllaç a la pantalla del programa), gràcies a la seva metodologia flexible i amb un alt grau d’adaptabilitat a cada contexte, ha demostrat al llarg dels anys que a través de la pràctica de l’esport es pot fomentar la inclusió social i l’apoderament de nens i joves.

Els resultats del programa a Catalunya, en que ha fet efectiva la inclusió de persones amb discapacitat, i també a nivell internacional, oferint pràctiques esportives a nenes i noies, són només dos dels referents igualitaris que té el programa.

Descobreix aquí tots els models de treball igualitaris, oberts a la participacio de nens i joves aquí i arreu del món. 

FUTBOLNET I DIVERSITAT
Obrim l’esport a persones amb discapacitats
FutbolNet és una metodologia inclusiva molt útil per a persones amb discapacitat, perquè potencia la inclusió en el joc, alhora que posa en relleu les capacitats que cadascú pot aportar al mateix.

Per tal d’aconseguir-ho, el programa FutbolNet Diversitat treballa específicament per a la sensibilització dels entorns, i com a primer pas per a la inclusió, a través de dos projectes concrets:


FutbolNet Diversitat, a l’Institut Puigvert de Barcelona
FutbolNetDiversitat és el primer pas per, després, derivar als participants cap a d’altres ofertes esportives inclusives que es duen a terme en els diferents FutbolNets.
20 participants
Prova Pilot Escola Educació Especial Paideia
Enguany, a banda, s’ha fet una prova pilot a l’escola d’Educació Especial Paideia, al districte de Les Corts, amb l’objectiu de fer un recurs 100% inclusiu i que l’any que vé el grup sigui ja mixt, i les activitats ja no es diguin a terme a l’escola d’educació especial sinó a un centre educatiu sense necessitats especials.
20 participants


FUTBOLNET JUSTÍCIA JUVENIL Diferents contextos, joves inclusius
Durant el darrer exercici 2016/17, FutbolNet ha realitzat una prova pilot al centre de Justícia Juvenil de Can Llupià (Barcelona), on es joves nens privats de llibertat.

L’activitat s’ha realitzat durant els dissabtes al matí amb els interns amb bona conducta com a premi voluntari. I els valors treballats han estat aspectes com la confiança en un mateix, l’acceptació i, de forma especial, el compromís amb el programa.

Aquest programa específic, s’ha dut a terme en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, i ha permès oferir una experiència d’aprenentatge i servei (APS) als alumnes universitaris que han compartit les jornades FutbolNet amb els reclusos. Els alumnes quedaven una hora abans amb l’equip educatiu FutbolNet, preparaven la sessió conjuntament i un cop acabada l’activitat tornaven a reunir-se amb l’equip educatiu per fer el retorn de l’experiència.


FUTBOLNET SALUT MENTAL
Confiança en un, confiança en l’equip
La metodologia FutbolNet és molt útil aplicada a persones amb problemes de salut mental, perquè els ajuda a sentir que formen part d’un grup, contribueix a fomentar la confiança en un mateix, en el company i en el grup en sí.

Durant aquesta experiència, els equips educatius FutbolNet també s’han beneficiat de ja que permet entrar en contacte amb un col·lectiu poc habitual fins el moment a la nostra Fundació.


Vies d’actuació:
· Metodologia FutbolNet a les sessions d’educació física de l’Hospital de Dia per a Adolescents de la Fundació Sant Pere Claver

· Intercanvi entre FutbolNets de Barcelona i el recurs Sport Jove de la Fundació Sant Pere Claver.


FUTBOLNET NOVES OPORTUNITATS
Confiança en un, confiança en l’equip
FutbolNet Noves Oportunitats

Aquest projecte, enmarcat en els programes de Garanties Juvenils de la Unió Europea, està dirigit a joves del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que no estudien ni treballen i que, per tant, estan en risc d’exclusió social.


Un projecte vehiculat en 2 fases:

  •  Dues jornades de formació per part d’equips educatius FutbolNet als diferents Centres Noves Oportunitats de Catalunya.
  • Cinc jornades de FutbolNet conduïdes per aquests joves instruïts, cada una relacionada amb un valor. Aquests jornades s’han duta terme, cada vegada, en diferents Centres de Noves Oportunitats, amb l’assistència de joves d’altres centres.

I ha aportat:

  • 200 joves han après la metodologia FutbolNet dins el currículum formatiu del SOC
  • Els participants han adquirit el certificat “Seminari FutbolNet”, de l’IL3 de la Universitat de Barcelona, que certifica el seu coneixement de l’aplicació de l’esport en l’educació en valors.

FUTBOLNET A L’ARABIA SAUDÍ
Les nenes entren en joc
En la temporada 2016/17 s’ha desenvolupat un projecte pilot concret de FutbolNet a Arabia Saudí orientat exclusivament a les nenes de la ciutat de Jubail. L’objectiu principal és promoure l’equitat de gènere, l’apoderament de nenes i joves, la millora actitudinal i el foment d’actituts respectuoses envers elles.

En aquesta primera edició del programa, han participat 100 nenes, d’entre 7 i 10 anys, en dues sessons setmanals. I ha estat molt ben valorada tant per les participants, com pels educadors, les famílies i l’entorn.

El programa s'ha dut a terme mitjançant la participació de la Royal Commission for Jubail, l’empresa SHELL i la Fundació del FC Barcelona.


FUTBOLNET A L’ÀFRICA
Una gràn experiència mixta, per nens i nenes
El programa FutbolNet (enllaç directe) és l'activitat estrella de la xarxa Olympafrica (enllaç directe) i forma part de la col·laboració entre el COI i la Fundació FC Barcelona. (enllaç a apartat Aliança amb el COI)

A l’edició d’enguany s’ha realitzat als 39 centres operacionals d’un total de 34 països de la xarxa Olympafrica. I s’han dut a terme un total de 9 tornejos regionals de fútbol, que han reunit a tots els centres de la xarxa, posant en joc a un total de 84.937 nens i nenes beneficiaris. I en aquesta edició 2016/17 s’han incorporat novetats:

  • S’ha experimentat un augment de participació femenina
  • Es va incorporar la metodologia FutbolNet en el dia a dia dels centres, més enllà dels tornejos.
  • S’han creat vincles amb les escoles més properes als centres, algunes de les quals han introduït la metodologia en l’assignatura d’educació física. 

FUTBOLNET CATALUNYA

A project that’s bringing results

Year after year, FutbolNet is being consolidated in Catalonia as leading methodology, with proven effectiveness as a tool for social and gender inclusion. Some statistics from 2016/2017

More than 30k participants, with an outstanding increase of participation of people with disabiities.
Consolidation of exchange between different FutbolNet centres
15% increase in female participants