El Fòrum tracta els interrogants al voltant del futur del futbol

En la primera sessió del Fòrum, Rosell ha assegurat "no haver rebut mai una oferta per Messi, perquè ell no vol marxar", i ha recordat que no veu, "a curt termini, la creació d'una Lliga europea" El president ha dit que el Barça "acceptarà" jugar a les 12 del migdia

Aquest dimarts al vespre s’ha celebrat la primera xerrada del Fòrum Fundació FC Barcelona, un espai que pretén promoure debats sobre temes culturals i esportius relacionats de manera directa o indirecta amb el FC Barcelona. La sessió inaugural s’ha cel·lebrat a la Sala París, en presència d’uns 300 socis i nombrosos mitjans de comunicació, i ha dut com a títol 'Cap a on va el futbol'.

Aquest tema ha estat desenvolupat per cinc ponents de luxe: Sandro Rosell, president del FC Barcelona; Albert Baronet, director de Sports Marketing, de Nike; Josep Maria Gay de Liébana, professor d’economia financera de la UB; Thomas Kurtz, president de TK Sports AG i Jaume Roures, president de Mediapro. El moderador del debat ha estat Màrius Carol, director de comunicació del Grup Godó.

Després d’unes paraules de Jaume Llauradó, president del Fòrum, en les quals ha recordat que “el Barça és cultura i esport”, dos àmbits que aquest Fòrum vol conjugar, Màrius Carol ha començat a repartir joc als ponents.

Rosell: “No crec que, a curt termini, es creï una Lliga europea”

El primer tema sotmès a debat ha estat el de la viabilitat dels clubs de futbol a l’Estat espanyol. En aquest sentit, l’economista Josep Maria Gay de Liébana ha recordat que “des del 2006, els clubs petits han augmentat els ingressos només en un 7%”, molt lluny de les xifres de Barça i Madrid. Segons Roures, “la supervivència està assegurada si les administracions tracten els clubs com a empreses i es professionalitzen”. Kurtz, per la seva banda, ha assegurat que la clau “és ser prudent en els temes econòmics, no gastar el que no es té i tenir visió de futur”.

Sobre la modificació de les actuals competicions, Rosell ha assegurat que no creu que “a curt termini es creï una Lliga europea. No és el que volen les aficions. Les Lligues estatals seguiran, però seria bo reduir el nombre d’equips i augmentar-ne els de la Champions. Haurem d’emmirallar-nos en Lligues com l’alemanya”.

En referència als mercats, Albert Baronet ha apostat per la globalització i ha recordat que “el Barça ven la meitat de les samarretes en l'àmbit local i l’altra meitat en l'internacional.”

Rosell: “Mai ha arribat una oferta per Messi”

Rosell ha reivindicat que li “agrada que els clubs siguin associacions”, en referència a l’aparició de grans fortunes a les regnes dels clubs de futbol. Pel que fa a si ha rebut alguna proposta pel '10' del Barça, ha dit: “Mai ha arribat una proposta al Barça per Messi, perquè ell no vol marxar del Barça i els clubs sempre consulten primer al jugador”. En referència a les informacions publicades sobre l’interès del Manchester City per Busquets, Rosell ha reiterat aquest mateix argument.

Un altre dels temes tractats al debat ha estat el dels horaris dels partits. Roures ha argumentat que “els calendaris els condicionen la UEFA i la FIFA i el que es juguen els equips en cada moment”. Sobre si al Barça li toca jugar a les 12 del matí, Rosell ha comentat que és possible que es perjudiqui “l’esport territorial i escolar del país, però si al Barça li toca jugar a aquesta hora ho acceptarem, i estem oberts a veure què passa.”

Com pot afectar la crisi al món del futbol?

Sobre els efectes de l’ona expansiva de la crisi econòmica entre els aficionats al futbol, Rosell ha reconegut “endarreriments en el pagament dels abonaments i els carnets de soci” en l’actual temporada, i ha afegit: “Per això hem decidit no augmentar la quota d’aquests serveis”.

Per a Gay de Liébana, en el futbol ”s’ha gastat més del que es podia”, i  ha dit que sovint els estadis no s’omplen perquè els aficionats “només estan disposats a pagar per una entrada si el seu equip guanya”. La crisi també ha sacsejat el món de la televisió, en aquest sentit, Roures ha recordat que en els últims mesos “a la televisió de pagament hi ha hagut més baixes que altes”.

Des d’un punt de vista comercial, Baronet ha assegurat que “la samareta del Barça és la que més es ven globalment. I les carències d’un mercat se supleixen amb la bonança dels altres”.